En hilsen fra en tur på CX'eren i Norge

En hilsen fra en tur på CX’eren i Norge

CX-klubbens kasserer har været på ferie i Norge, og har sendt en lille feriehilsen fra det nordlige broderland

Af Ralph Mølders

Alt imens Per Birck reparerer min “TYREN”, kører dens tvilling, “BRUMBASSEN” mig upåklageligt omkring i det sydøstlige Norge. Dog en skræk her til morgen: ingen strøm overhovedet! Alle sikringer intakte. Intet at bemærke i forgårs aftes, da jeg hensatte maskinen. Dog husker jeg en “gnist”, da jeg aktiverede ratlåsen.

Kunne starte v.h.a. min booster. Efterhånden, som jeg kørte, kom strømmen igen, og alt virker fint nu. Kan batteriet være kortsluttet, da jeg anvendte ratlåsen (hvilket jeg ikke plejer!)? Nu undlader jeg selvfølgelig at bruge den.

En hilsen fra en tur på CX'eren i Norge

Besøgte Norges Jernbanemuseum i går, det var jo min store drøm. Det kan dog ikke holde med Danmarks Jernbanemuseum i Odense. Kom gratis ind, da jeg fortalte den rare dame om min egen jernbanefortid. Til gengæld købte jeg her et lokomotiv og en personvogn til min modeljernbane. Til 2.844 kr! Heldigvis norske, det er ca 1/3 mindre i danske! Alting er sindsygt dyrt her i landet: en 40 cl Carlsberg øl serveret i plastikgrus ved fortovet koster 85 NOK! Men nordmændene har ikke mange penge, for flere steder kan man ikke længere betale med kontanter – heller ikke i bussen! Så må man tale jysk, se dum og træt ud – så tages man med gratis! Nej, normændene er rige på høje tal på bankkontoen, og så betaler man enten via kort eller telefon-app.

Telefon-app skal man også bruge, hvis man f.eks. vil reservere er tur i båd på den store Mjøsa-sø, som er Norges største indsø. Man kan ikke bare gå om bord og betale for en tur, selv om den er billig med sine 30 kr. Nej, man skal bestille og betale via sin mobil-app! Problemet her: systemet godtager kun 8-cifrede telefonnumre, altså indlandske. Og hvilken dansker (eller anden udlænding) har lige en norsk mobiltelefon ved hånden? Altså: ingen sejltur – øv!

Køber du en øl i en fotovsrestaurant og vil betale, står damen straks klar med en kortscanner! Næ, nej, hun ska’ sgu ikke bestemme betalinsmåden, så jeg hiver en 200 kr seddel frem (den ville dog også række til en enkelt øl mere! Trods alt!). “Betaler du med PENGE?” spørger pigebarnet skræmt? Hun snupper sedlen og går – efter kun 8 minutter kommer hun tilbage, da er det lykkedes hende at skrabe de 111 kr sammen i byttepenge!!!

Biler og motorcykler er gennemgående store og nye her i landet. Ikke noget, der er ældre end ca 5 år.

Fortæller jeg nogen, at min CX er 39 år gammel, kigger de på een, som om jeg var samme oldtidslevn som min kære motorcykel.

En GPS er næsten værdiløs, når den er bare 3 år gammel, og ikke opdateret. Der bygges nye veje, rundkørsler og broer overalt! Eller også ændres kørselsretningen i mange gader. Men fodgængere har det godt i byerne: der er fodgængerovergange og trafiklys OVERALT, og de motorkørende holder alle sammen pligtskyldigst tilbage, endnu inden man er kommet på 5 meters afstand af en fodgængerovergang! Jeg gætter på, at der er egen trafikkontrol, og at bøderne er cirka lige så høje som i Schweiz …

Jo, og vejret var fuld sol hele dagen …

En hilsen fra en tur på CX'eren i Norge

Facebook kommentarer
Del gerne hvor du ønsker

Comments are closed.